fbpx
Spreek!

apr 19, 2020

Recht van spreken terugvorderen

Afwijkend standpunt

Je kent het wel.  In een team, je werk- of je thuisteam, wordt er vanalles besproken en beslist.  Jij denkt er immers anders over. Jij hebt een afwijkende mening.  Je zegt ze toch maar niet om niet onder vuur gezet te worden door de rest van de groep.  Om niet blootgesteld te worden aan allerlei vragen.  Je overtuigt jezelf er van dat het zo ook wel zal gaan.  Dat je je wel zal aanpassen.  Dát is net waar het schoentje wringt.  

Jezelf iets wijsmaken

Niets is zo nefast als je mening inhouden.  Je houdt jezelf voor dat je gemakkelijk kan doen wat er beslist werd, ook al knaagt er iets in je binnenste.  
Want ja, het knagend gevoel gaat zich verder settelen.  Het kan op je nekspieren slaan, je hoofdpijn geven, je echt ziek maken. De saboteur in jou kan ook aan de gang gaan.  Onbewust of bewust wreek je je in je team.  

Wat je denkt en niet zegt, vindt dus een andere uitweg.  Je lichaam krijgt er alleszins stress van.  

Je lichaam wéét zoveel.  Er zit zoveel van jou onder de ijsberg.

Niet congruent zijn in je zijn, willen, denken en doen, wreekt zich uiteindelijk.  
Dus spreek! Als je jezelf waardeert, schraap je al je moed bij elkaar en spreek je.  Ieder heeft recht van spreken! Ieder heeft een mening, een waarheid die gehoord mag worden.  Het vraag (soms) echt veel lef om het te doen.  En in die éne groep (collega’s) nog net meer dan in de andere.  

Wat houdt je tegen om te spreken?  Ieder reageert en ageert vanuit patronen en dingen die je nodig had om te overleven.  We zitten dus allemaal in meer of mindere mate vast in patronen, in denken, in niet-spreken.

Bewegen leidt tot magie

Jij, en enkel jij, kan iets veranderen aan jouw recht van spreken.  

Bewegen helpt.  (zie ook mijn facebook-filmpjes)  Bewegen zorgt dat er terug beweging komt in je lichaam, in je patronen, in je belevingen en ook dus uiteindelijk ook in je woorden.  Gewoon wandelen kan deugd doen.  Of je favoriete muziekje opzetten en lekker dansen :-).  


Je voelt terug kracht, want je bent uit je hoofd en in je lijf en hart.  In je lijf zit veel kracht.  Die heb je nodig om te spreken als je het eng vindt.   In mijn gratis tips vind je nog tips om in je lichaam te komen via beweging én om ook met je woorden dingen met meer gemak te zeggen.  


Want, geef toe: je stelt je super kwetsbaar op als je je afwijkende mening uitspreekt.  En tegelijk – of nadien – is er meestal tinteling, stroming in je lichaam.  Je hebt je afwijkende mening in je team gezegd.  Je innerlijke kracht neemt toe.  Het leven in jou neemt toe!  Misschien ben je iets vergeten te zeggen of was het toch niet helemaal zoals je had gedacht vooraf. Maar, je hebt het wél gedaan.  


Stapje per stapje spreek je terug jouw waarheid.Stapje per stapje beweeg je naar jouw plek!

Beweging in je team?

Het is dan natuurlijk nog de vraag hoe je team hiermee omgaat.  Dat weet je niet vooraf.  

Een team waar beweging is, kan alle standpunten écht horen.  Daar heerst geen spel van welles-nietes. De deelnemers hebben de flexibiliteit om naar het ander standpunt te bewegen.  Dan ontstaan prachtige dingen.  
DUS …
Spreek, mensen, spreek!

Het is een proces: zelf bewegen in je spreken én een bewegend team creëren.  

Kies jij om je recht van spreken terug op te pakken?  

Zit je vast in een concrete situatie?  Willen jij of je team bewegen?
Contacteer me gerust voor een gratis kennismakingsgesprek van 30 min.   Ik ben er graag voor jou.  
Ik ben er van overtuigd dat ook deze Corona-tijd elk van ons oproept om te leven en spreken vanuit zijn/haar hart.  Samen eerlijk, samen sterk.

Deel met je vrienden